Manifestim Pro Pavaresise se Kosoves, Londer 2007
MANIFESTIM MADHËSHTOR NË LONDËR NË MBËSHTETJE TË PAVARËSISË SË KOSOVËS

Me inisiativën e z.Lutfi Vatës, kryetar i Shoqatës “Ardhmëria” dhe në marrëveshje me shoqatat dhe subjektet tjera, më 9.12.2007 në Londër, para selisë së qeverisë britanike (Downing Street), u mbajt një manifestim madhështor, në mbështetje të Pavarësisë së Kosovës dhe në shenjë falënderimi për qëndrimin e Qeverisë britanike ndaj çështjes së Kosovës, në të cilin morën pjesë disa qindra shqiptarë që jetojnë në Londër. Sipas pohimit të shumë pjesëmarrësve, ky ishte manifestimi më i organizuar i shqiptarëve në Britani të Madhe që prej kohës së luftës së fundit në Kosovë. Në fillim, Qeverisë britanike (kryeministrit Gordon Brown) iu dorëzua një peticion i nënshkruar nga përfaqësuesit e organizatave dhe individëve që përfaqësojnë komunitetin shqiptar në Britani të Madhe.

Në këtë manifestim, folën z.Lutfi Vata, MP John Grogan, deputet i Parlamentit Britanik, Agron Loxha, ish përgjegjës shumëvjeçar i Zyrës së Kosovës në Angli, Ruzhdi Jata, drejtor i Shoqatës “Dituria”, Petrit Kuçana, drejtor i Shoqatës “Edith Durham”, Tahir Z.Berisha, veteran i arsimit dhe publicist, Emanuel Bajra, gazetar dhe aktivist etj.

Gjatë tërë kohës së këtij manifestimi paqësor, pjesëmarrësit me veshje kombëtare e flamuj kuq e zi në dorë, hidhnin parulla për zgjidhjen e shpejtë të statusit të Kosovës, duke përshëndetur Britanine e Madhe dhe SHBA për mbështjetjen dhe përpjekjet e tyre për finalizimin e Pavarësisë së Kosovës.

Manifestimin e organizuan:
Shoqata “Ardhmëria”, Shoqata “Edith Durham”, “British Culture of Britain”, Shoqata “Dituria”, Centre for Albanian Studies, Albanian Association for Mental Health, “Skenderbeu”, LSE Albanian Society, “Sfida”, “Albanur”, “UK Albanians”, “Tifozat Kuq e Zi”, “London Mjaft Club” etj.

Peticionin e dorëzuan:
Lutfi Vata, Petrit Kuçana, Klement Banushi (avokat), Valbona Luta (gazetare), Flora Krasniqi dhe Rexhep Bajraktari.

FOTO ALBUMI
Më poshtë mund të shihni foto nga protesta.
Për të parë albumin, ju duhet FLASH PLAYER


--------------------

Përmbajtja e peticionit:

“Ne, të nënshkruarit, përfaqësues të organizatave të komunitetit shqiptar duke përfaqësuar interesat e shqiptarëve në Mbretërinë e Bashkuar, me anë të këtij peticioni i kërkojmë kryeministrit, sekretarit të punëve të jashtme dhe zëdhënësit të parlamentit të njohin të drejtën sublime të popullit të Kosovës për vetvendosje, të njohin zyrtarisht Kosovën si nje shtet sovran dhe ti ofrojnë asaj të drejtën për tu bashkuar me komunitetin e kombeve të lira.

Ashtu sikurse, kryeministri, sekretari i punëve të jashtme, dhe zëdhënësi i parlamentit janë në dijeni, bisedimeve përfundimtare midis shqiptarëve te Kosovës dhe delegacioneve serbe po i afrohet fundi. Siç duket, shanset për një zgjidhje me kompromis midis palëve të përfshira në negociata, megjithë periudhat e gjata të bisedimeve, janë të pakta, për shkak të kundërshtimit të vazhdueshëm të Serbisë për të njohur realitetin e pas-luftës në Kosovë. Për këtë arsye, ka ardhur koha për çdo shtet që të nderojë rekomandimet e të dërguarit të Kombeve të Bashkuara, Marti Ahtisarit për të njohur Kosovën si një shtet të pavarur.

Afati i 10 dhjetorit 2007 po afron. Kjo është koha kur populli i Kosovës po sheh nga vendet si Mbretëria e Bashkuar, me qëllim që të materializojë përpjekjet e tyre për një Kosovë të pavarur dhe demokratike. Mbarimi i dy viteve të bisedimeve me ndërhyrje ndërkombetare duhet të përfundojë një kapitull të errët të së shkuarës, kur kosovarët iu nënshtruan shtypjes, persekutimit dhe pastrimit etnik nga ana e Serbisë. Një Kosovë e pavarur, duhet të ndjekë rrugën e lirisë dhe zhvillimit demokratik duke synuar integrimin në strukturat Euro-Antlantike.

Populli i Kosovës e njeh, dhe është përgjithmonë mirënjohës për kontributin e dhënë gjatë ndërhyrjes vendimtare në luftën e 1999-ës. Kjo ndërhyrje shpëtoi kombin tonë dhe i dha fund politikave të genocidit të presidentit të mëparshëm të Serbisë, Slobodan Milosheviq. Kombi ynë do ta kujtojë me respekt vendosmërinë dhe kurajon e kryeministrit të atëhershëm, Z. Toni Bler. Kombi ynë do ta kujtojë kontributin e shumë qytetarëve anglezë që rrezikuan jetën e tyre për të parandaluar katastrofën humanitare dhe për ti sjellë lirinë dhe drejtësinë popullit të Kosovës.

Ashtu sikurse deklaroi presidenti Xhorxh Bush, gjatë vizitës së tij historike në Shqipëri në 10 qershor 2007, 'nuk ka më kohë ....' sepse populli i Kosovës ka pritur shumë gjatë për të pasur vendin e tyre të lirë e të pavarur. Ne i bëjmë thirrje Qeverisë britanike që të ndërmarri hapin përfundimtar dhe në bashkëpunim me Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimin Europian, të njohë pavarësinë e Kosovës. Kjo do të jetë mirëseardhja e popullit tonë në familjen e kombeve të lira e të pavarura dhe do ti hapë rrugën stabilitetit dhe zhvillimit ekonomik në rajon. Ne të gjithë mezi presim ditën kur Kosova dhe Serbia do të hyjnë në Bashkimin Europian dhe NATO si dy shtete mëvete, duke hapur një kapitull të ri në stabilitetin e rajonit.

Ky peticion është nënshkruar nga përfaqësuesit e të gjitha shoqatave shqiptare në Britani. Bashkangjitur do të gjeni listën e personave që e kanë nënshkruar.

Zoti e bekoftë Mbretërine e Bashkuar, miken e besuar dhe aleaten tonë!”

--------------------

PAMJE FILMIKE NGA MANIFESTIMI

No comments: