Dita e Mesuesit, 7 Marsi, Londer 2007


Kujtim i përbashkët i disa nga pjesëmarrësit e kremtimit

KREMTIMI I DITËS SË MËSUESIT – 7 MARSI 2007 NË LONDËR

Me rastin e festës së 7 Marsit – Ditës së Mësuesit, Shkolla shqip me mësim plotësues “Kosova” në Londër, organizoi kremtimin e kësaj feste të rëndësishme. Me këtë rast u bë edhe prezentimi i vëllimit III të Monografisë “Emra që nuk harrohen – Arsimtarët veteranë (1941 – 1951)”, të autorit Tahir Z.Berisha. Në këtë kremtim mori pjesë edhe Ambasadori i Shqipërisë në Britani të Madhe, zoti Kastriot Robo me personelin e Ambasadës.

Solemnitetin e hapi znj.Lumnije Islami, ndërsa për Ditën e Mësuesit foli z.Talat Pllana, drejtor i shkollës dhe kryetar i Bashkësisë Shqiptare “Faik Konica” në Angli. Tubimin e përshëndeti edhe z.Kastriot Robo.

Për Monografinë e z.Tahir Z.Berisha, referatin e paraqiti znj.Lumnije Islami, e në diskutim morën pjesë prof.Selman Lokaj, Maliq Vllasaliu etj.

Në fund u falënderua edhe autori dhe Bibliotekës shkollore ia dhuroi vëllimin III të kësaj monografie. Tubimi u mbyll me një program kulturo – artistik, me kengë e valle popullore, shfaqur nga nxënësit e shkollës.

Manifestimin e përcolli gazetari Rexhep Rifati ndërsa me kamere xhiroi Valon Shehu.

FOTO ALBUMI
Më poshtë mund të shihni foto nga solemniteti.
Për të parë albumin, ju duhet FLASH PLAYER


- - - - - - - - - -

shkruan: REXHEP RIFATI, "Bota Sot", 9 mars 2007SHQIPTARËT QOFTË SI INDIVIDË APO KOLEKTIVITET, KURRË NUK KANË PUSHUAR NGA PËRPJEKJET PËR ARSIM DHE SHKOLLIM AMTAR

Kështu theksoi në këtë tubim veterani i arsimit Tahir Z.Berisha, i cili bëri edhe prezentimin e tre vëllimeve të Monografisë së tij: “Emra që nuk harrohen – Arsimtarët veteranë (1941 – 1951)”, ndërsa njoftoi se nga shtypi do të dalë edhe vëllimi IV i kësaj monografie, kushtuar arsimtarëve shqiptarë në diasporë. Në manifestim ku merrte pjesë edhe ambasadori i Shqipërisë në Londër, z.Kastriot Robo, për rëndësinë e 7 Marsit foli drejtori i shkollës Talat Pllana, njëherësh edhe kryetar i bashkësisë shqiptare “Faik Konica” në Britani të Madhe.

Me rastin e Ditës së Mësuesit në kuadër të shkollës shqipe “Kosova” me mësim plotësues në Londër, më 3 mars u mbajt një manifestim kushtuar kësaj kremte me rëndësi për arsimin shqiptar. Në këtë manifestim, ku merrte pjesë edhe ambasadori i Shqipërisë në Londër, z.Kastriot Robo, për rëndësinë e 7 Marsit foli drejtori i shkollës, Talat Pllana, njëherësh edhe kryetar i bashkësisë shqiptare “Faik Konica” në Britani të Madhe. Ai foli edhe rreth ecurisë së mësimit plotësues shqip në Londër e më gjerësisht në këtë pjesë të Mbretërisë së Bashkuar.

Po në këtë manifestim ishte i pranishëm edhe veterani i arsimit, Tahir Z.Berisha, i cili edhe bën prezantimin e tre vëllimeve të Monografisë së tij “Emra që nuk harrohen – Arsimtarët veteranë (1941 – 1951)”, ndërsa që bëri me dije edhe daljen e shpejtë nga shtypi edhe të vëllimit IV të kësaj monografie kushtuar arsimtarëve shqiptarë në diasporë. Me këtë rast për punën dhe veprën madhore të z.Tahir Z.Berisha, foli mësuesja Lumnije Islami, e cila çmoi lart angazhimin prej atdhetari e veprimtari të z.Berisha, se duke e identifikuar veprën e tij kushtuar arsimit shqip me atë të Homerit në letërsi. “Kontribut ky që është historik, por njëkohësisht edhe mirënjohje e nder si për punëtorët e arsimit ashtu edhe për familjet e tyre, meqenëse me dekada të tëra ata luftuan për ta zhdukur analfabetizmin, i cili i konvenonte armiqve të kombit shqiptar”, nënvizoi mësuesja Lumnije Islami.

Rrënjët e arsimit shqip në trojet shqiptare i gjejmë në “thellësitë” e shekujve
Duke e marr fjalën me këtë rast z.Tahir Z.Berisha, i lindur në Vërban të Vitisë më 1928, që aktualisht jeton në Londër, e që ndonëse në prag të 80-tave, edhe më tej është shumë aktiv në fushën e publicistikës, tha:

“Më lejoni që në emër të Shoqatës së Veteranëve të Arsimit të Kosovës të falënderoj bashkësinë shqiptare “Faik Konica” në Britani të Madhe dhe udhëheqjen e shkollës shqipe “Kosova” me mësim plotësues në Londër që për çdo vit po e organizojnë dhe po e shënojnë Ditën e Mësuesit – 7 Marsin. Gjithashtu, falënderoj edhe ambasadorin e Shqipërisë në Londër, zotin Kastriot Robo, i cili gjithmonë po gjen kohë të mjaftueshme që të marrë pjesë në kremtimin e kësaj feste të rëndësishme për arsimin tonë kombëtar.

Edhe pse rrënjët e arsimit shqip në trojet shqiptare i gjejmë edhe në “thellësitë” e shekujve, shkolla shqipe në të kaluarën, për shkak të pushtimeve të huaja, asnjëherë nuk ka qenë krejtësisht e lirë dhe legale. Hapja dhe puna e saj nuk është lejuar gjatë sundimit osman dhe as gjatë kohës së ekzistimit të Jugosllavisë së vjetër monarkiste. Përkundrazi, në trojet shqiptare jashtë kufijve administrativë të shteti amë, shkolla dhe libri shqip, vazhdimisht kanë qenë të ndaluara, kurse arsimtarët shqiptarë janë përndjekur dhe persekutuar. Mirëpo, duke e ditur rëndësinë e arsimit për një popull, siç thotë edhe mendimtari i madh Henn Van Dyke “Arsimi është fortesë e lirisë, arma e demokracisë, shpresa e rinisë, mburrja e djalërisë dhe gëzimii shekullit…”, shqiptarët qoftë si individë ose si kolektivitet kurrë nuk kanë pushuar nga përpjekjet për arsim dhe shkollim në gjuhën amtare, si në vend, ashtu edhe në diasporë.

Madje, shkollimi në gjuhën amtare dhe organizimi i arsimit shqip në të gjitha trojet shqiptare, ka qenë njëra nga pikat kryesore të Memorandumit të Lidhjes së Prizrenit (1878) dhe gjatë tërë periudhës së Rilindjes Kombëtare.

Në tri vëllime rreth tre mijë portrete e biografi të arsimtarëve shqiptarë
Pa dyshim promotor të gjithë kësaj pune kanë qenë arsimtarët e parë shqiptarë të asaj periudhe. Prandaj, duke çmuar kontributin, rolin dhe sakrificat e kësaj plejade të pishtarëve të arsimit, të cilët punuan në kushte të vështira, i kam hyrë punës për hartimin e Monografisë me titull: “Emra që nuk harrohen – Arsimtarët veteranë (1941 – 1951)”. Kështu deri më tash i kam shkruar dhe botuar tre vëllime, me mbi 1600 faqe, ku përveç disa analizave mbi zhvillimin e arsimit shqip në këto troje, janë përfshirë rreth tre mijë portrete e biografi të këtyre arsimtarëve. Vëllimin e parë e botova në vitin 1994, të dytin në vitin 1996 dhe të tretin (pas një ndërprerje për shkak të luftës) në vitin 2005.

Në fund duke falënderuar edhe një herë organizatorët e këtij manifestimi, kam nderin që t’ju njoftoj se këto ditë pritet që të dalë nga shtypi edhe vëllimi IV i kësaj monografie, në të cilin janë përfshirë arsimtarët shqiptarë të diasporës që punojnë në shkollat shqipe me mësim plotësues, e ku janë botuar edhe biografitë e disa arsimtarëve shqiptarë që punojnë në Britani të Madhe, por si duket nuk janë përfshirë të gjithë. Prandaj, apeloj tek ata që ende nuk janë përfshirë që të na i dërgojnë biografitë e veta me një fotografi”, theksoi në fund të fjalës së tij z.Tahir Z.Berisha, të cilin s’ka si mos ta përgëzojmë edhe në emër të së përditshmes sonë “Bota Sot”, në këtë ditë të rëndësishme të Mësuesit, 7 Marsit për tërë atë kontribut të madh që ka dhënë për nxjerrjen në dritë të emrave të të gjithë atyre që i dhanë aq shumë arsimit shqiptar, madje jo vetëm në trojet etnike, por edhe në mërgatën e madhe shqiptare këtu në Perëndim.

No comments: